Billiga bilförsäkringar

I jakten på billiga bilförsäkringar bör man komma ihåg att man själv kan reducera kostnaden för sin försäkringspremie på en handfull olika sätt. Grundregeln är att aldrig acceptera försäkringsbolagets erbjudande rakt av.

Konkurrensen mellan olika försäkringsbolag har ökat väsentligt under senare år – i synnerhet som en konsekvens av möjligheten att kunna jämföra olika erbjudanden via så kallade prisjämförande sidor. Tänk dock på att den mest effektiva vägen till en billig bilförsäkring går via direktkontakt med försäkringsbolaget. Meddela försäkringsbolaget direkt ifall du t.ex. märker att din årliga körsträcka är lägre än den uppgivna. Vidta även följande åtgärder:

  • Sänk din försäkringspremie genom att installera stöldskydd, rattlås och eventuellt fälglås.
  • Välj enbart de tilläggsförsäkringar som du verkligen behöver. Fråga dig själv om du t.ex. behöver hyrbilsskydd till din helförsäkring, eller om du kan nöja dig med att låna en väns bil i händelse av krock eller motorhaverier.
  • Upplys försäkringsbolaget om du parkerar bilen i garage. Ifall bilen står i garage – istället för på offentlig parkeringsplats – har du nämligen möjlighet att förhandla dig fram till en lägre försäkringspremie.
  • Försök om möjligt att samla alla dina försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag. I så fall är du nämligen berättigad generösa mängdrabatter.

En favoriserad bilmodell ger billig bilförsäkring

Tänk vidare på att olika försäkringsbolag favoriserar olika bilmodeller. Försäkringsbolagen har tillgång till statistik från Svensk bilprovning, som kan användas för att värdera olika bilmärken. Försäkringsbolag med ingen eller liten erfarenhet av udda bilmärken kan t.ex. erbjuda orimligt höga premier. I sådana fall får du räkna med att gå in i en förhandlingssituation för att erhålla en billig bilförsäkring.