Räkna ut bilförsäkringen

Den som vill räkna ut sin bilförsäkringspremie bör vara medveten om att nätbaserade uträkningar kan avvika närmare 50 procent från den faktiska kostnaden för försäkringspremien.

Det är idag fullt möjligt att räkna ut sin bilförsäkringspremie direkt på nätet. Försäkringsskyddet kan i regel också tecknas direkt, förutsatt att man inte har en privatimporterad personbil. Försäkringspremien för importerade fordon kan nämligen behöva räknas ut manuellt. Tänk dock på att inte teckna bilförsäkring direkt efter en uträkning på nätet. Den elektroniska uträkningen tar nämligen inte hänsyn till samtliga faktorer som skulle kunna sänka premien ytterligare. T.ex. tar uträkningen inte hänsyn till eventuella mängdrabatter som utgår tack vare multipla försäkringar hos samma bolag. Du bör istället gå till väga enligt följande:

  • Gör inledningsvis en elektronisk uträkning av bilförsäkringen online.
  • Kontakta därefter försäkringsbolaget via telefon. Nämn vilken summa du fick fram online, men passa även på att upplysa om övriga saker som ger rabatt. Ifall din bil förvaras i garage bör detta nämnas. Likaså bör eventuell lös stöldskyddsutrustning såsom rattlås, fälglås, alarm och stöldmärkta rutor tas upp. Denna typ av utrustning bör ge upphov till ytterligare rabatter.

Var beredd att byta försäkringsbolag

Många försäkringsbolag erbjuder rabatt på alla försäkringar som tecknats utöver hemförsäkringen, som i försäkringsbolagens ögon ofta fungerar som en så kallad basförsäkring. I samband med att du ringer upp försäkringsbolaget i fråga om bilförsäkringen bör du även passa på att fråga efter ett paketpris för ditt totala försäkringsskydd. Även om själva bilförsäkringen är lite dyrare hos ett bolag, kan hemförsäkringen vara billigare till den grad att det lönar sig att flytta över samtliga försäkringar till det nya bolaget.