Husbilsförsäkringar

Lagen om obligatorisk trafikförsäkring gäller även för husbilar. Med tanke på det höga värdet hos husbilar – även hos äldre modeller – lönar det sig i normalfallet att teckna en husbilsförsäkring som inrymmer vagnskadeskydd.

Bland husbilsförsäkringar dominerar helförsäkringar; detta med tanke på att husbilar har ett förhållandevis högt värde även som begagnade. Husbilsförsäkringar beräknas bland annat utifrån följande variabler:

  • Husbilsförsäkringens premiebelopp varierar beroende på försäkringstagarens bostadsort. Den som bor på landsbygden betalar ett betydligt lägre belopp än den som har husbilen registrerad på en storstadsadress. Försäkringstagarens postnummer brukar vara vägledande för beräkning av försäkringspremien.
  • Husbilens totalvikt – ju tyngre fordon, desto högre försäkringspremie.
  • Eventuella rabatter på försäkringspremien till följd av multipla försäkringar hos samma bolag. Somliga bolag kräver att man tecknar en hemförsäkring för att därefter bli berättigad rabatt på övriga försäkringspremier.
  • Försäkringstagarens antal skadefria år som förare.

Adekvat ersättning från din husbilsförsäkring

Den som tecknar en husbilsförsäkring bör höra sig för vilken beräkningsgrund som gäller för bestämning av ersättningsbelopp vid skada eller stöld. En husbil är värd en hel del pengar – således kan olika beräkningar innebära stor variation mellan olika bolag, trots att husbilsförsäkringen i teorin omfattar samma skydd. Somliga bolag ersätter t.ex. en ett år gammal husbil – som totalförstörts i en trafikolycka – med motsvarande ny husbil, medan andra försäkringsbolag drar av upp till 40 procent av nybilspriset med värdeminskningen som motivering.